tisdag 31 januari 2012

Nära kofångaren

Vad var det, frågade Freja från baksätet då jag plötsligt tvärnitade. Ett rådjur, svarade jag lugnt trots att hjärtat slog extra volter. Ser ju djur så gott som varje dag på väg till & från malmen. Har varit nära att krocka flera gånger tidigare men ikväll trodde jag faktiskt att vi skulle ta rådjuret med oss. Men rådjuret & även vi hade extrem tur då vinterdäcken greppade bra.

Nu sover barnen. Allt förutom mellanmålet är packat. Väskorna står färdigt radade vid ytterdörren för att smidigt flyttas över i bilen imorgon bitti. Otroliga mängder grejer man behöver med för två nätter hemifrån. Borde kanske krypa ner under täcket nu så att jag hinner sova någon timme innan den tidigare väckningen.

Orsaken till den sena kvällen idag är att jag var tillsammans med syster yster & kolla på Kulturnämndens ungdomsshow Show 006. En fin show med många duktiga ungdomar & glad musik som jag kan rekommendera åt alla. Synd dock att biljetterna är slutsålda...

Nu mot sängen & värmen under duntäcket.

måndag 30 januari 2012

På väg mot ljusare tider

Efter nästan tre år i skogen, efter tre vintrar i total mörker så har jag vant mig. Första vintern vågade jag knappt ta mig utomhus då det var mörkt. Var helt säker på att något djur, då främst varg eller björn skulle anfalla. Nu kan jag lugnt traska, rent av njuta av mörkret, tystnaden & speciellt månskenet som ikväll vackert lyste upp snötäcket. Märkte knappt kölden.

Idag började igen en ny tid för oss. Efter ett drygt halvt år av oro över våra lån & obetalda räkningar så kan vi igen pusta ut. Även om framtiden i det här skedet är oviss så kan vi åter le igen. Markus har börjat sitt nya jobb på Paroc, den här gången på panelsidan. Det kommer att betyda jobb både dag, kväll & natt men pusslar mer än gärna med mina & hans arbetstider än återgår till den tuffa vardag vi haft till idag. Äntligen har Markus också lönedag snart! Vilken otrolig lättnad.

Vi hade planerat åka hela familjen över till Åland för att umgås med kompisar & släkt men på onsdag blir Markus så klart på fastlandet. Blir barnen & jag som får åka över för lite kalas, Mariebad, Ville Viking, mumintroll, etc. Ska bli roligt att komma bort lite, kanske skönt också för Markus att få vara för sig själv någon gång.

Får väl tro & hoppas nu att det här var vändningen. Mot ljusare tider.

torsdag 26 januari 2012

Reklamation

Aarons nya vinterstövlar hittade fram & till min förvåning så passade de hans fot perfekt. Stövlarna var härliga, fjäderlätta & varma.

Men på måndag morgon märkte jag att botten på den ena kängan hade börjat flaga. Kängan verkade vara laminerad med en plastyta & vid hälen hade ytan börjat bubbla. Tog några foton & kontaktade Brandos kundservice per e-post. Inga bekymmer svarade de, utan det är bara att skicka skorna tillbaka. De lovade titta på skorna & bara reklamationsansvariga godkänt reklamationen skickar de nya skor. Visst, det låter enkelt men vad göra när pojken inga andra vinterskor har? Ska stackaren vara tvungen att gå omkring i vanliga gummistövlar i kylan?


Så jag gav mig inte. Ringde upp & frågade ifall jag kunde skicka foton på skorna istället. Tänkte ifall de på reklamationssidan kunde titta på dem & på det sättet snabba på bytet. Faktiskt, det kom e-post följande dag där damen skriver: Reklamationen är godkänd, det är frågan om ett tillverkningsfel. Nya skor är på väg. Ni kan returnera de felaktiga skorna så fort de nya anlänt.

Stort tack till Brandos igen en gång för god svenskspråkig kundservice!

På isen

Hade aldrig trott, efter fjolårets flopp, att Freja efter 10 minuter på isen nästan ryter åt mig att inte hålla i, att hon vill skrinna själv. Det var en stolt mamma som gick några meter bredvid, som försökte ge lite råd & hjälpa henne upp gång på gång. Sakta, sakta kom hon framåt, varvat med några oönskade piruetter. Nästan en timme orkade hon innan hungern smög på.

Ingen direkt brist på utrymme på planen vid Baracken i Skräbböle.

Det kom faktiskt en mamma med två barn strax innan vi åkte hem.

Allt som behövdes för att skridskoåkningen skulle lyckas var en lite mera orädd & mogen fröken. Det här gör vi absolut igen! Nu får vi bara hoppas att de lagar is lite närmare åt oss.

torsdag 19 januari 2012

Prinsess-skridskor


Fyndade ett par använda skridskor på Huuto åt Freja & idag anlände de. Skridskorna var i super bra skick & väldigt söta. Riktiga prinsess-skridskor!


Har planerat ta en tur med Freja till ishallen i helgen men lovar henne ingenting med tanke på allt snorande. Har hört mig för om utomhusbanor men tror snön som kom i natt & dagens blidväder har förstört dem. Får se hur det går i år, ifjol vägrade hon överhuvudtaget röra sig.

Ny kur

Hade hoppats att örat mitt skulle ha blivit bättre men icke. Fem dagar har gått, värken har delvis släppt men fortfarande känner jag tryck. Dessutom hör jag knappt nånting på örat förutom den inre sirenen som förstås känns värre efter en arbetsdag.
Idag ryckte jag en läkare i ärmen och frågade om han kunde kolla örat på nytt. Konstaterade att där fortfarande finns en massa vätska bakom trumhinnan. Vi diskuterade ev punktion men valde i det här skedet att försöka med en annan antibiotika. Om den inte tar kål på whatever bakterie som bosatt sig i mitt öra, så kör vi hål på trumhinnan efter helgen.
Mår apa av den nya antibiotikan men ska väl kunna stå ut med det i en vecka.

måndag 16 januari 2012

Tre inflammerade öron

Under läkarbesök igår kunde man konstatera att jag drabbats av den mest vanliga barnåkomman dvs öroninflammationen. Fortfarande bråkar högra örat. Hör absolut ingenting förutom egen puls, knaster & pip. Tack vare värkmedicin har jag inte ont men känner ett enormt tryck. Önskar ena stunden att trumhinnan ska spricka, så att allt det onda rinner ut medan jag andra stunden bara vill att det ska släppa. Vet, sedan senast, att det kommer att dröja innan jag får hörseln tillbaka & innan örat förhoppningsvis blir helt återställt igen.

Aaron har ju också varit hängig & efter att jag fick öronvärk har jag haft ett extra öga på honom. Drabbar den här bobban en tant på över 30 år, så kan jag inte tro att den skonar en 2-årings öron. Tyvärr hade jag rätt. Doktorn hittade idag öroninflammation inte i bara ett utan i bägge öron. Stackars liten. Jag hoppas verkligen inte att han har så här kraftiga symptom som jag har. Hoppas medicinen sköter sin del, fram till dess får vi dämpa värken med diverse smärtstillande.

söndag 15 januari 2012

Öronvärk

Har ont. Är trött. Har varit uppe i snart två timmar. Omöjligt att få tag i sömnen då örat molar på. Tog en Burana genast & nu känner jag att det onda sakta börjar ge med sig. Känns som som jag har vatten i örat. Dessutom hör jag på pip & brum. Tänker på stackars öronbarn, hur mycket de måste lida om jag har så här illa att vara. Lite sömn, allt jag önskar är lite sömn till så att jag orkar jobba ikväll.

fredag 13 januari 2012

Frejas nya vinteroutfit


Jag beställde den igår. Den anlände idag. Frejas nya Didriksons vinterhalare.
Matchade upp den med Didriksons pinkfärgade handskar.
Stort tack till Anki på Familia i Mariehamn.
För visst är den ju snygg! Ska bli spännande & se vad den går för.

Den fyller i alla fall redan en mycket viktig funktion
& det är att Freja älskar den!

Modellen heter Haig & storleken på halaren är 120.

torsdag 12 januari 2012

Aarons julklapp

Min pappa frågar alltid vad barnen eventuellt skulle behöva, när det gäller julklappar & födelsedagspresenter. Oftast går det så att jag köper grejen & pappa betalar, så även den här julen. Freja fick redan sin klapp på julafton, självvalda neonfärgade innetossor. Aarons julklapp beställde jag igår & idag fick jag meddelandet att de är på väg:
Vinterkängor av märket Primigi från Brandos

Får se om de kommer att passa Aarons fot. Han är nämligen omöjlig att hitta skor åt. De flesta stövlar fastnar vid vaden, då han ju inte är precis är den där slanka typen.

Att trotsa vädergudarna

Efter två dygn inom fyra väggar så är inte bara barnen utan även jag rätt så rastlös. Vädret var dock långt ifrån det bästa idag men jag var helt enkelt tvungen att komma ut. Finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder heter det visst men när regnet & vinden piskade en i ansiktet, så var det långt ifrån mysigt. Har heller ingen förklaring till varför jag valde att gå utan något på händerna. Jag vet att temperaturmätaren låg på +2 grader när vi gick iväg men det kändes som minst -20 grader.

Barnen stortrivdes. Aaron hade gärna gått längre & började stortjuta då jag meddela att vi skulle vända hem tillbaka. De hade ju det varmt & skönt i kläderna de förstås.

Nu vet jag i alla fall vad jag ska satsa en liten slant på. Regnkläderna köpta för en tia på Tarjoustalo fungerade inte önskvärt idag så nu vill jag ha en ordentligt dräkt som håller litervis med vatten, som andas & är lätt att röra sig med. Har tidigare surfat nätet runt & undrar nu om jag faktiskt måste pröjsa 300-400 för en sådan jacka samt ytterligare några hundralappar för ett par byxor. Finns det något lite förmånligare märke som nästan lever upp till samma krav som de värdefullare märkena som Halti, Haglöf & andra motsvarande?

Har ju en massa jackor men ingen som uppfyller mina krav men kanske jag skulle sälja dem & köpa en ordentlig rock för de slantarna. Så gör jag! Det blir bra! Skor behöver jag tack & lov inte, de som finns i skohyllan fyller alla sin funktion.

onsdag 11 januari 2012

Då det regnar & marken är glashal

Inget vidare uteväder idag. Med risk för benbrott så beslöt vi oss för att vara inomhus. Men de som har småbarn vet att oavsett hur stort hus man har eller hur mycket leksaker som finns, så blir barnen fort rastlösa. Då gäller det att ha många äss i ärmen.

Som en dator åt Freja...

... eller ett undangömt dockhus åt Aaron.

Bortplockade leksaker är annars det bästa som finns. Har en del upp plockade i skåpen. Byter ut grejerna då & då, så att barnen ofta har "nya" saker att leka med. Dessutom finns det lådor med saker, som alltid står undangömda, som kommer fram då vi behöver andrum.

Idag mår annars Freja mycket bättre. Med hjälp av Atarax sov hon gott hela natten. Utslagen nådde antagligen sin topp igår för att idag ha ljusnat märkbart. Enl Freja har även klådan minskat. Vi hoppas att det här var allt, önskar helt inga följdsjukdomar. Ögonen varas dock ännu & nu har även Aaron fått ögonsmittan.

tisdag 10 januari 2012

Vaccinreaktion

Freja fick MPR-vaccinet strax innan jul, den 22.12. Förra veckan torsdag började hon hosta. Trodde det var Aaron som åter igen hade laryngit men den här gången var det Freja som lät som en hund. På lördag upptäckte jag utslagen. Tänkte att hennes atopiska hud blivit mera irriterad & vi smörjade & smörjade. På söndag höll Freja på att bli tokig pga klådan & vi kunde konstatera att utslagen spridit sig. På måndag morgon fick hon inte ögonen upp. Tjock, grön sörja hade torkat igen ögonfransarna. Det blev läkarbesök & ögonsalva. Freja fick tillbringa dagen med min pappa. Utslagen blev värre. Under arbetsdagen slog det mig. Hon har ju röda hund, kanske mässling eller bådadera! Förra natten låg hon vaken ända till 2-3 & vred sig. Hittade någon gammal antihistamin i skåpet, som vi gav & hoppades på bra effekt. Till slut tuppade hon av bredvid mig. Markus tog hennes säng istället.

Blev en hemmadag till för fröken. Tog en 2 timmars tupplur under dagen för att kompensera sömnbristen föregående natt. Fixade Atarax med hopp om bättre sömn nästa natt. Gav en dos bara vi kommit in genom dörren & den verkar fungera. Freja meddelade glatt att det inte kliar mera. Kvar finns dock utslagen.


Så kan det gå när man får vaccin. Hon bygger i alla fall nu upp ett ordentligt försvar. Hoppas de börjar blekna bort fort nu, så att vi kan fortsätta med vardagen. Inte lätt med en gnällig, nerdrogad 4-åring.

torsdag 5 januari 2012

Skogspromenad & lunginflammation


En solig dag som denna så måste man ta sig ut. Bara vi vräkt i oss frukost klädde vi oss för en typisk vinterdag... Eller nja, det syns ju på bilderna. Galonbyxorna var ett måste, för utan dem så hade jag fått neka barnen varje vattenpöl. Nu kunde de istället ta sig igenom varenda en. Aaron tog sig även ett dopp i en av pölarna men med rätta kläderna så gjorde det inget. En timme senare, efter en lång skogspromenad, så hittade vi hem tillbaka. Ännu ett skäl att vara hemma med barnen en extra dag i veckan.


Nu blir det strax lunch & efter att Aaron sovit sin middagslur, så ska vi åka till Reso. Houtskär-mommo blev igår remitterad till ÅUCS för tung andning & feber, efter att jag tvingat henne till läkare. Efter att de under kvällen konstaterat lunginflammation, så flyttades hon till Reso sjukhus för fortsatt vård. Hade ju planerat in ett Houtskär-besök idag men blir att åka åt andra hållet istället. Undrar om de alls klarar av henne där med tanke på språket, ska bli intressant & höra vad hon säger.

onsdag 4 januari 2012

Tacka vet jag Crocs

Nu när vädret är så här varierande med regn, snöblandat regn & snö om vartannat, så finns det inga bättre skodon än Crocs & speciellt Nadia-stövlarna som jag fick av julgubben för tre år sedan.
Kommer fram med dem var som helst, med varma & torra fötter. De är dessutom lätta, bekväma & utöver det, så går de att rengöra i ett svep. Å nej, jag får inte betalt av Crocs för att skriva det här utan jag är djupt in i själen en Crocs-vän & äger hela 7 par Crocs.

måndag 2 januari 2012

30 timmar i veckan

Idag börjar jag min partiella vårdledighet, vilket betyder att jag nu kommer att jobba 30 timmar i veckan. Det betyder i stora drag en extra ledig dag i veckan men jag startar mjukt. Har tre dagar arbete framför mig, som följer fyra lediga dagar. Tack vare att jag jobbar helger & veckoslut så kommer det att se ut så ibland & inget mig emot.

söndag 1 januari 2012

Självständig

Trots att Aaron är mycket trotsig för tillfället så överraskar han ibland oss med att plötsligt leka lugnt & stilla i timtal. Som idag. Allt som behövdes var ett muminpussel som han gång, på gång lade om & om igen.

Eller på julafton då han i väntan på julgubben nästan välte ljusstake, glas & flaska på matbordet. Det är de här stunder man borde komma ihåg när barnen bråkar.

Nytt år igen & nyårsfirande

2011 gick fort, för fort. Vintern var lång men bara snön smälte, var sommaren här & lika fort blev det höst, för att inte tala om hur snabbt julen kom! Vill & kan påstå att vi lade ett rätt så tungt år bakom oss. Markus arbetslöshet satte ordentliga käppar i hjulen & har lämnat efter sig hel del djupa bromsspår. Jag hoppas att år 2012 för med sig mycket trevligare saker.



Nyårsfirande löpte lugnt. Iklädd hörselskydd & skyddsglasögon kunde barnen utan problem njuta av raketerna som nyårsgästerna sköt upp. Tredje nyåret i rad samlades samma barnfamiljer som tre tidigare år & kvällen var precis lika lyckad som alltid. Det som skilde från tidigare år var att de fem barnen (2-5-åringar) somnade på rekordtid vilket betydde mera umgänge för de vuxna.


Mitt i spelet, som slutade oavgjort, var klockan plötsligt midnatt & över spelbrickan skålade vi in det nya året!