tisdag 31 juli 2012

Räkningen

Hittade ett kuvert i vår postlåda idag, en räkning från firman som levererade vår sand & sprutmålade vår gård med olja. Vill rikta ett stort tack till denna firma som städade upp gården & fixade till den kostnadsfritt med nytt underlag. Vi anlitar er gärna i framtiden!

Namnlappar


I två dagar, under några timmar, har barnen fått bekanta sig med nya dagiset. Imorgon börjar vardagen & förhoppningsvis roliga stunder på Knattebo. Har tillbringat kvällen i hjälpköket med strykjärn & textilpenna i hand. Beställde namnlappar från Estland i förra veckan som jag nu fäst i en hel hög med plagg. Tycker om det där lilla extra utöver min fula handstil med pennan. De verkar i alla fall sitta bra men alltid lika spännande med första tvätten.

Överlevde själv första arbetsdagen idag efter min semester & kände precis som tidigare: Som om man aldrig varit borta...

Det är tack & lov väldigt lugnt på hälsocentralen så här års (eftersom jag skrev ner det hit, så har vi säkert kaos imorgon) & troligtvis kommer det att fortsätta tills skolorna börjar. Har en enorm sömnbrist efter ovädret i helgen & allt för sena kvällar, så dagens pass var tungt men ska försöka krypa ner under täcket i vettig tid ikväll men får se hur det går. Borde ju packa barnens kassar, märka lite mera kläder, etc. Det bästa med morgondagen är att jag börjar först kl 12 så borde ju ha all tid i världen att fixa barnens saker. Av erfarenhet vet jag att jag kommer att yra omkring här imorgon bitti & det kommer att sluta med att jag glömmer hälften av sakerna hemma.

Spännande dag imorgon för oss alla men jag får tyvärr inte hämta barnen & fråga ut dem om vad de grejat med. Dessutom finns det en risk att de redan sover när jag kommer hem från jobb imorgon. Men det kommer ju flera dagar...

torsdag 26 juli 2012

Oljeläckage



Bättre sandlåda, tycker barnen.



Vi hade beställt två lass med fylle & igår medan vi var borta lades två stora högar med sand på vår uppfart. När vi satt på Trån & fixade lunch så fick Markus ett samtal där chauffören till bilen berättade att en slang hade gått sönder & att tiotals liter med olja sprutat ut längs med vår gård & trappa. Vi tog ingen stress över det, olyckor händer & chauffören lovade försöka fixa oljeskadan. Brunnen har vi en god bit från olycksplatsen så vi ska tro att oljan inte har runnit dit. Ytmaterialet på vårt uppfart fick skrapas bort & nytt fint sepel lades. Blev ju mycket snyggare än innan så vi är nöjda men kanske inte lika glada när vi ser vad kalaset kostar.

onsdag 25 juli 2012

Årligt återkommande

Ända sedan Freja föddes har vi gjort en utfärd per år tillsammans med hennes gudfar Olof. Vi har besökt Norrskata, kört Houtskär runt, tittat på snipor ute på Österskär, tillbringat en helg på Kälö & nu idag då besökt Brunskär & Trån samt cirklat runt Korpo skärgård.

Vi vuxna har ju inte ändrat så mycket under åren som gått men kolla in fröken:

juli 2008
juli 2009


juli 2010

augusti 2011

juli 2012

Finaste dagen den här sommaren

Varför boka resor söderut när vi bor i världens vackraste skärgård?
När allt som krävs är en dag ute till sjöss med besök på natursköna holmar & skär.

Är fortfarande hög på dagens dos av sol, havsluft & endorfiner.
Hade inte Markus haft arbetspass imorgon så hade vi stannat längre.

Saknar ord. Vilken ljuvlig dag! Låter bilderna tala för sig:


















tisdag 24 juli 2012

Familjeskoj

Att Freja lärde sig cykla med trampcykel har gett oss mera möjligheter. Tidigare kunde vi t.ex. inte fara ut & cykla för hon hade inte haft en chans att hänga med oss med sin springcykel. För att ta sig fram på springcykel är tungt.

Idag spände vi fast cykelstolen tillbaka på min cykel, fyllde luft i Markus cykeldäck (den har stått oanvänd i något år nu) & begav oss iväg på en cykelutfärd. Halvvägs konstaterade vi att mitt bakdäck var så gott som tomt (berodde säkert inte alls på lasten, dvs Aaron & mig) då det kändes som om jag rullade omkring på bara fälgen. Markus cyklade snällt hem efter pump & vi kunde sen tryggt trampa hem igen.

Vi tog en tur till sandgroparna som ligger ungefär 2 km från oss. Småningom har groparna fyllts med vatten & idag odlar man kräftor där. Sandgropen används också som badplats vilket inte är så populärt hos markägarna & de har gjort allt för att stoppa oönskade simmare där. Tidigare har man sluppit ner dit med bil men nu är samtliga vägar fastplogade med grus & sten. Tack & lov kommer man ner dit tills fots. Vi har inte simmat där en enda gång men njuter av att bara besöka stället för tycker det är så fint. Brukar dra mina springrundor förbi pölen.

Flera cykelturer ska det absolut bli. Frejas cykel ska ännu utrustas med en vimpel & en ny ringklocka, så att hon säkert syns bakom det höga gräset vid vägkanterna. Vi brukar låta henne cykla ensam ner till skogsbrynet & det känns tryggt både för oss & sommargästerna att de ser henne bra. Hon är dessutom iklädd neongulfärgad väst.

Imorgon bär det iväg på den årliga båtutfärden. Destinationen är i skrivandets stund oklar, allt hänger på väder & vind. Jag har önskat få se sälar igen men det man ju aldrig veta om lyckas. Håller i alla fall tummarna för det!

100 km

Jepp! Under länken idag spräckte jag 100 km. Det låter kanske inte mycket men för mig betyder de en hel del. Jag har klarat av nånting som började som tokig grej i början på juni. Det blir väl 100 km till då för att sen springa ytterligare hundra. Vet att springandet kommer att avta med början från augusti då innebandysäsongen sparkar i gång men ska försöka klämma in en länk i veckan, så länge vädret & springunderlaget det tillåter. Hinner ju inte alltid på innebandyträning iom egna & Markus arbetstider, så måste ju ersätta det med annat som en springrunda, en simtur eller varför inte ett besök på gymmet.

måndag 23 juli 2012

När himlen gråter

Tog oss ut idag för nästan 2 timmar trots att det är värsta höstvädret idag. Blåser hårt i byarna & regnet kom både uppifrån & från sidorna. Traskade upp till byn & ringde på hos grannen. Freja ville så gärna visa att hon lärt sig cykla. Trots dåliga leder kom tant B ut på gården, främst kanske för att visa mig lite rosor hon tyckte vi skulle plantera nere vid slätten. Ska ta & gräva upp några åt oss bara jag fått klartecken av Markus. Tant B ville så gärna ge mig några blommor att plantera på gården, så rev upp lite bergsväxter som även jag ska kunna få liv i.

Har tidigare skrivit om eventuell inköp av ordentliga utekläder åt mig själv. Har tittat både på Haglöfs, Halti & andra märkes jackor, även prövat dem på plats i butiken men avvaktat pga priset. Önskar nämligen kläder med en sjutusans vatten- & svettpelare. Barnen har ju fina utekläder så varför ska jag gå omkring i 10 euros regnkläder från Tarjoustalo. När jag gör mitt månatliga storköp i Prisma så irrar jag alltid bort mig till kläd- & skoavdelningarna, oftast på barnsidan men den här gången gick jag över till sportkläderna. Där, inklämd mellan en massa andra jackor, hittade jag rocken! Rocken som var hälften billigare än t.ex. Haglöfs men med precis samma vattentålighet & svettprestanda, mitt i rean.

Märket på jackan är för mig helt okänt Dare 2b men har kollat på deras hemsidor lite & de har riktigt snygga kläder. Rocken är provkörd två gånger i hård vind & regn. Faktiskt, den håller vatten, är väldigt behaglig på & har hittills inte känt mig äckligt svettig som tidigare med liknande rockar. Matchade rocken med ett par svarta Rukkas softshellbyxor, även de på rea. Är väldigt nöjd, kanske också av den orsaken att jag lyckades hitta en dräkt som blev hälften billigare än en Haglöfs rock.

Bara Markus kommer hem så ska jag göra en avstickare till IKEA. Har sålt Frejas nuvarande hylla & då behövs förstås en ny. Ska försöka besöka butiken utan att komma hem med en massa onödigt som man egentligen inte behöver. Lycka till, säger jag bara.
 

söndag 22 juli 2012

Vy från solstolen

Passade på att lägga mig i vågrätt läge idag då äntligen solen skiner från så gott som molnfri himmel. Markus kom just förbi & frågade om jag tänker ligga där hela dagen. Svaret kom snabbt: JA!


Har lovat barnen att vi ska ta en tur till stranden så bara vi fått lite mellanmål i magen, så ska vi traska ner till Koupo stranden.

En vecka semester kvar & det känns helt okej. Har ju varit borta från jobb i en evighet känns det som. Då man upplever en sådan känsla, då har man njutit fullt ut av sin ledighet.



lördag 21 juli 2012

Sommarbild

Besökte Houtskär idag. Trots en väldigt gråmulen & regnig morgon, blev det sol till sist. Ingen varm dag idag utan vinden blåste kyligt i byarna.


 Bilden ljuger alltså lite beträffar värmen men beskriver sommaren när den är som bäst i vår vackra skärgård.
 

Kojan vår



Huset börjar sakta vara färdigt. Ännu återstår någon taktäcka & stuprännor men sedan är vi klara för slutgranskning. Gården har vi försökt snygga till genom att röja bort lite sly & annan växtlighet, mycket mera tänker vi inte göra i det här skedet.


Angående buskar & blommor så måste jag konsultera en trädgårdsmästare för att vara på säkra sidan angående eventuella planteringar. Tänker inte plantera nånting för rådjuren, hjortarna & hararna. Kör hellre helt naturell istället för tycker vår tomt är fin precis som den är.

onsdag 18 juli 2012

Febrig katt

Wagner var konstig igår kväll redan. Hittade honom på terassen, öppnade dörren & frågade om han ville komma in men han rörde inte en fena. Vi bar sedan in honom & la honom i vår säng, där han låg fortfarande 12 timmar senare i morse. På samma plats.

Vi kan inte mycket om katter men man kände bra att han var varm om både öron & nos. Helt klart febrig men inga tecken på smärta eller svullnader ( från ormbett eller getingstick). Kontaktade veterinären som tyckte vi skulle komma & visa honom eftersom han bara låg där & inte visade tecken på att vilja stiga upp trots att barnen buffade på honom.

Körde upp till malmen efter transportburen & när vi återvände hem så hade han piggnat till rejält & även febern hade släppt. Hade laddat upp med kattgodis & kattmjölk, så fick vi honom även att äta & dricka lite. Äntligen ett gott tecken.

Wagner får stanna inne idag. Han ligger fortfarande i vår säng & vilar men har en mera naturlig sovställning än i natt då han mera såg avdomnad eller avsvimmad ut. Får hoppas att han skött what ever sjuka som angripit honom helt själv & att han snart är lika pigg som tidigare.
 

tisdag 17 juli 2012

Utan stödhjul

Köpte en ny cykel åt Freja redan förra hösten. En gul Poni som stod förvarad hos min mommo hela vintern. Fyndade den begagnat på nätet, utrustad med stödhjul.
Freja har under våren cyklat med den på sandvägen några gånger men det har inte löpt på önskat vis vare sig för mig eller för henne, så efter de fåtal försök vi gjorde har den stått parkerad. Orörd. Fram tills i helgen. Då bestämde jag för att ta tag i trampcyklandet igen.

Freja har ju en springcykel som hon cyklat med sedan två somrar tillbaka & som hon prisar högt. Det är nog tack vare den som det gick som det gick idag.

Vi tog en tur med Ponin för några dagar sedan & märkte redan då att stödhjulen bara är till besvär, så idag tog vi bort dem. Då kunde hon sluta koncentrera sig på dem & istället fundera på bara trampandet. Balansen visste vi ju att hon har eftersom hon kommer fram med springcykel hur som helst & var som helst.

Efter några minuter så släppte rädslan & fröken trampade iväg utan stöd av varken hjul eller av oss!

Med det här inlägget vill jag alltså även tipsa om springcykel, en cykel utan trampor, för träning av balans & för att göra övergången från springcykel till trampcykel så smärtfri som möjligt. I vårt fall så skippade vi stödhjulen, eftersom de bara ställde till det & körde utan på direkten.

Hon är långt ifrån fullärd ännu utan det behövs ännu massor med träning på att komma iväg ordentligt samt att bromsa & stanna utan fall. Jag är så stolt men tillika inte alls förvånad att vår 4-åring grejade det här.
 

torsdag 12 juli 2012

Besök på socialcentralen

Strax innan klockan 10 i morse ringde två spända & lite nervösa föräldrar på dörrklockan vid socialcentralen. Eftersom ingen barnvakt fanns att tillgå har de sina två små med sig.
Dörren öppnas & vi skakar hand med två glada socialarbetare. Socialarbetare S läser upp barnskyddsanmälan från ÅUCS för att kolla att det överensstämmer med vår historia. I redogörelsen framgår att Aaron tagit medicinen tillsammans med sin mamma men hastigt rättar socialarbetaren texten & säger att det säkert ska stå att medicinen fanns i mammas väska.
Fort konstaterar socialarbetarna att vi är en rätt normal familj & att det inga behov finns för att våra uppgifter skall finnas i deras papper. Två lättade föräldrar tackar socialarbetarna & lämnar socialcentralen.

I Pargas har man valt att kalla in alla familjer som det gjorts barnskyddsanmälan om, för att inte något fall ska gå socialcentralen förbi. Oftast kan en olycka vara ett rop på hjälp & på det här viset får socialcentralen kontakt med de familjer som kan behöva stöd för att klara vardagen.
 

tisdag 10 juli 2012

Just love my new shoes

Jag är Crocs-beroende. Hade planerat köpa andra sommarskor än Crocs i år men när jag såg de här på i deras webshop så bara ropade de på mig. Idag kom de på posten & de är så j***a bekväma!

Mina nya Waveseekers!
Vad jag inte visste var att de här Crocsen ingår i deras Ocean minded-serie som kör på ekologiska skor. Utan att jag visste om det så har jag tydligen gjort naturen en tjänst för de här skorna är tillverkade av återvunna Crocs-skor, bildäck & plastflaskor. Passar även veganer.  Så nu vet ni det.

Har inte gått med dem som här hemma ännu men känner att de här är de bästa Crocsen ever!

söndag 8 juli 2012

Kallelse

Det låg ett brev i postlådan som löd så här:

Med anledning av en barnskyddsanmälan från TYKS angående er son Aaron, kallar vi er föräldrar till socialcentralen i Pargas

TORSDAGEN DEN 12.7.2012 kl. 10.00.

Vi kommer så klart att närvara. Vi är väldigt nyfikna på vad det står i anmälan från ÅUCS & på frågorna de kommer att ställa oss men vi hade hoppats att socialarbetarna satt sina resurser där det behövs mest dvs hos de barn som går illa.
 

Löpträning slutförd

Kom just in efter avslutande löprunda i mitt en månad långa träningsprogram. Lyckades prestera för mig otroliga 8 km under 60 minuter. Hade nog kanske fixat 9 km men valde att starta lite lugnare för att orka hela vägen till slut, vilket jag ju gjorde! Kan inte fatta att jag nyss sprang 60 minuter i ett sträck. Helt ofattbart. Det hade nog ingen trott om mig, inte ens jag! På en månad, på de 12 gånger jag varit ute på vägen, har jag samlat på mig ca 70 km.

Men vet ni, det känns lite konstigt just nu.
Vad ska jag göra efter det här?

Jag kikade på träningsprogrammet för halvmaraton men konstaterade att det nog inte är något för mig. Ska nog hålla mig till sträckor på än 7-8 km, helst springa med klubba & banka på smalben på innebandyplanen. Fast jag kommer att fortsätta springa åtminstone fram till första innebandyträningen i början av augusti & säkert efter det oxå men minskar löprundorna till två i veckan & kommer eventuellt att lägga in ett besök på gymmet istället för den tredje länken. Tror inte heller att jag kan lämna bort springandet eftersom det även ryckt i benen på mina vilodagar.

Nu gäller det att bygga upp ett liknande program utifrån det jag använt fram tills idag. De här 60 minuters länkarna kommer jag nog att undvika en tid framöver men kommer att springa en 10 km lång runda en vacker dag, för att jag vet att jag orkar & kan.