fredag 30 november 2012

Dag 6



Sex dagar gamla & öronen har nu öppnat sig. Kommer att dröja drygt 2 veckor ännu innan de kan se. Idag ska pälsen börja växa & det lutar nog starkt mot att de här ungarna kommer att bli svarta.

onsdag 28 november 2012

Dag 4

För fyra dagar sedan förlöste Sixten sex stycken "räkor". Idag är de inga "räkor" mera för huden har mörknat & de är långt ifrån rosafärgade. De är dessutom svåra att fotografera. Med blixt ser de ut som bajskorvar & utan blixt blir bilderna suddiga men här kommer dagens bilder:

4 dagar gamla

Typen högst upp är den minsta, den jag skrev om i förra inlägget,
som är helt klart mindre än de andra. Håller tummarna för att den grejar det.


Allt möjligt

Har gjort en hel massa idag.
Dagen började oxå tidigt men det gjorde inget för lade oss himla tidigt igår.

Började dagen med fika på Axo med Cessi som gjort en stickare hit från Åland. Raggade sen tillsammans med barnen i blåa faran mot Åbo i snövädret för att först luncha på McDonalds. Bägge barn hade fått Happy Meals till födelsedagen & tyckte vi skulle ta & äta upp dem.

Eftersom vi låg innan i tidtabellen tog vi en tur till Faunatar i Skanssi för att köpa gerbilmat. Diskuterade tillika gerbilungarna & det visade sig att de gärna köper dem av oss. Skönt att veta att det finns någon som tar hand om dem ifall jag inte hittar nytt hem åt dem.

Efter det styrde jag bilen tillbaka mot stan & biografen för att överraska barnen med att gå & titta på nya Tingeling-filmen. Freja blev så klart eld & lågor. Att vi dessutom hade hela biosalongen för oss själva var ju inte heller så tokigt! Gav dock feedback åt dem att de kanske kunde försöka ha föreställningar på helgen istället.

Julkänslan bara ökar nu när det snöar. Ser ut som om den kommer för att stanna, åtminstone en tid. I helgen ska jag lägga fram det sista julpyntet & sparka i gång julfirandet med Pargas Frivilliga Brandkårs julfest. Nästa vecka är också späckad av festligheter men inte med jultema utan på onsdag fyller Freja fem år. På självständighetsdagen blir det släktkalas & på söndagen ställer vi till med barnkalas.

Gerbilsmåttingarna verkar må bra. Där är någon bland med som jag tycker är lite mindre än de andra men hoppas förstås att den oxå växer & blir stor. Trots att de fortfarande varken ser eller hör, så kryper de omkring i terrariet. I helgen, då de är en vecka gamla, så kommer de att öppna öronen. Räkorna är heller inte rosa mera utan huden har mörknat & man kan lite gissa sig till vilken färg de kommer att ha.

söndag 25 november 2012

Dag 1

Ca 24 timmar har gått sedan de små "räkorna" såg dagens ljus. Sex stycken små rosa saker hittade jag i terrariets vrå sent igår kväll & under natten har de inte blivit flera. Sixten verkar ha skött sin uppgift trots att jag oroligt följde med hennes yra beteende igår kväll men kanske det är ganska omvälvande att bli förälder även för en gerbil. Det är ju ändå frågan om en förstföderska.

 1 dygn gamla

Nyblivna gerbilföräldrar

Har jagat nätet runt efter ett terrarium till & har nu några på lut här i närregionen. Vägrar köra ända till huvudstaden efter ett sådant. Väntar på svar av försäljarna i nuläge. Bur är ingen hit för gerbiler för de gräver & sprätter spånet över allt. Mina nerver klarar inte av allt sopande.

lördag 24 november 2012

Sixten + Blixten = sant

Man litar ju på djuraffärerna när man skaffar nya husdjur men tydligen borde man den här gången själv ha läst om könsbestämning & kollat upp saken innan man tog hem det nya husdjuret. Vi hade två gerbiler ännu igår, idag är de minst 7 stycken. I hörnet av terrariet ligger en massa rosa "räkor" & piper.

I veckan lånade jag två böcker om gerbiler på bibban & kan berätta att jag hade stor nytta av dem idag. Blixten har redan fått flytta till annan bostad (tack till syrran för lån av hamsterbur) för tydligen flyger hanarna på honorna redan på förlossningsdagen. Otroligt! Inte undra på att de kan få upp till 80 ungar år. Blixten verkar nöjd över sitt nya hem men saknar säkert Sixten.

Sixten kommer att förbli Sixten trots allt & hon kommer att få stanna hos oss. Blixten Bocks öde står ännu öppet eftersom det skulle betyda ett terrarium/bur till men jag är öppen för den tanken. Markus är inte lika pigg på idén med gerbilfarm.

Nu väntar i alla fall spännande dagar för det kommer enl litteraturen jag lånat att hända en massa saker på mycket kort tid. Redan om en vecka har de päls, för att sen börja springa omkring utan att se nånting, för att till följande öppna ögonen varefter vi kommer att ha terrariet fullt med busiga gerbiler.

Barnen är ivriga & tyckte Markus idé om att ge "räkorna" till middag åt vår gecko var snedvriden. Svårast är förstås att hitta ett nytt hem åt de små krypen men tror nog allt ordnar sig men ca 2 månader framöver så kommer vi förhoppningsvis, förutsagt att allt förlöper normalt, att få beskåda nånting väldigt roligt. Om två gerbiler är skojiga att följa med så hur underhållande är det då inte med 2-3 ggr flera.

P.S. Lovar att lägga in någon bild på våra nykomlingar, så fort jag vågat störa nyblivna mamman.

torsdag 15 november 2012

Mycket gjort

Går mot mitt favoritpass på grundschemat. Har rullande arbetslistor på sex veckor & närmar mig nu vecka 5. Den veckan består av fyra lediga dagar, efter varandra. Brukar kalla den för min minisemester trots att jag jobbar helgen innan & söndagen efter. För det är på mina lediga dagar mitt i veckan som jag får mycket gjort.

För att vila inför helgarbetet så har jag två lediga dagar, dvs idag & imorgon. Trots en trög start på dagen (sällan är de riviga) så tycker jag vi hunnit med en hel del idag:

- Bakat banankaka & avnjutit många bitar av den tillsammans med vaniljglass

- Besiktat bilen, som nu har godkända papper till nästa besiktning (kommer att göra den redan 1.7.2013...)

- Besökt banken för att justera på våra lån lite

- Kontaktat Maxivision då plötsligt svenska språket försvunnit från barnkanalerna. Freja blev förbannad då figurerna i rutan bara snackade finska eller engelska

- Levererat strumpor & underkläder till mina arbetskompisar som år efter år understöder mitt innebandylag, stort tack till dem

- Äntligen fört Aarons gamla vinterstövlar till ett nytt hem

- Städat upp mina buskiga ögonbryn hos Sophia på Skärgårdsklippet

- Handlat käk

- Fixat käk (agerar sällan kock nuförtiden utan låter en som vill & kan sköta tillredningen av mat)

- Spelat fotboll med barnen i vardagsrummet

Imorgon är det fredag vilket betyder vattengymnastik med väckning kl 6.10 men det är också allt jag planerat för morgondagen. Jag hoppas att vädret håller upp så att vi kan tillbringa lite tid på gården. Freja konstaterade i bilen idag att det var länge sedan vi varit ute & jag kunde inte annat än att hålla med. Imorgon skall vi ha en överdos av frisk luft!

torsdag 8 november 2012

Kriminell

Kallsvetten rann ner längs med ryggen när jag stegade ut till bilen igår kväll för kolla när min bil borde besiktas. Ända tills igår så hade jag trott att tiden gick ut sista november men med facit dvs registerutdraget i hand kunde jag konstatera att tiden gått ut, bilen borde ha varit besiktad senast 1.11.

Kan skylla på en massa saker att det gick så här men vad hjälper det. Kände mig som en kriminell när jag i morse ringde besiktningskontoret & bokade tid. Men när man fått tiden så får man slänga ut sig på vägen & jag körde raka spåret dit.

Minst lika skamsen var jag när jag anmälde mig vid disken för att inte tala om hur det kändes när jag gav pappren till besiktningsgubben men ingen verkade bry sig om att jag missat dagen lite. Tvärtom. A-Katsastus i StKarins får tummen upp för vänlig service både vid disk & under besiktningen.

Men hur gick det egentligen?

Fick beröm för att all elektronik & fin motor med tjusiga avgaser men när besiktningsgubben körde upp bilen såg jag själv hur hemska mina däck såg ut. Metalltrådar stack ut på insidan av däcken & jag fattade ju genast att loppet är kört. Sörjde mina däck som jag köpte i början på året & blev förbannad över att hjulvinklarna troligtvis varit helt åt skogen sedan senaste balansering. Min bil gick alltså inte igenom besiktningen men besiktningsgubben informerade mig att om jag lägger andra däck (vinterdäck) under så får jag köra men att det kanske inte är att rekommendera pga stor risk för liknande slitage på de däcken.

Väl hemma i Pargas körde jag raka vägen till bilverkstaden & beställde tid för ställning av hjulvinklar & fick tid redan på måndag. Pargas Ringservice hade inga köer alls & jag fick genast köra in för att få vinterdäcken under. Två nya framdäck är redan beställda till våren.

Har spekulerat i vad som gått snett under sommaren & vems felet är att däcken blivit förstörda men troligtvis får vi lägga skulden på de dåliga vägarna i Pargas, främst ut mot Strandby men tycker kanske ändå att vinklarna ska hålla om en bilverkstad ställt dem för ca ett år sedan.

måndag 5 november 2012

En ledig måndag


Trots att jag får lite mindre klirr i kassan så känns valet att fortsätta jobba deltid helt rätt. De här extra stunderna man får med barnen är guld värda. När man i kampen mot strykberget tittar ut, ser barnen slita med en pulka på berg, måste rusa efter kameran för att föreviga det som pågår ute på gården en grå novemberdag. För att inte tala om diskussioner kring familj & barn, då Freja konstaterar att Markus & jag pga ålderdom troligtvis tagit steget ner i graven när hon får barn. I samma diskussion bekräftar hon att Markus & jag är unga ännu men att mommo, hon är gammal hon!


Trots att barnen bråkar en hel del, speciellt på morgnarna då mamma & pappa vill sova, så kan de oxå sitta långa stunder & pyssla på med sitt, många gånger på varsitt håll. Som idag, Freja började pynta Dermosil-lådan med sina bilder medan Aaron plockade med "pärlorna".


Igår beställde jag en hel del julklappar från Smartphoto då de hade -40% på hela beställningen. Idag fortsatte vi på jultemat genom att lyssna på julmusik. Beror det på barnen att jag redan önskar julen vore här eller är det nånting som kommer med åldern?


Finsk vinter

Vi låter bilden tala för sig själv...

lördag 3 november 2012

Idag

Råkade på följande text på facebook nyss:

En dag har jag nått så långt på sorgevandringen
att tacksamheten & glädjen över att du fanns är större än smärtan.
Då lever jag med ditt kärleksfulla minne i mitt hjärtas vackraste rum.

Jag är där, den dagen är här.
Benja, du kommer för evigt att ha en plats i mitt hjärta.

fredag 2 november 2012

Morgonplask

Har inte ångrat en gång att jag anmälde mig till stadens vattengymnastik på fredag morgnar. Visst, det är med långa tänder jag river upp mig själv på morgon men när jag väl är där, så är det så skönt. För att inte tala om hur det känns efteråt. Vi har ännu sex gånger kvar innan jul & jag hoppas att det blir en ny grupp i nästa år. Då gäller det att snabbt anmäla sig så att man säkert ryms med.