onsdag 31 juli 2013

Feber

Som en blixt från klarblå himmel, på hemvägen från simskolan, meddelade Freja att hon var trött & klagade för huvudvärk. Vid matbordet smakade mjölken konstigt & maten blää, flickan for med tårarna sprutande mot sängen & blev där. Lustigt beteende tänkte vi men märkte fort att hon var rätt så varm. Så nu ligger hon med en Pamol F i magen & väntar på att febern ska komma ner från 38.5 till normala värden igen.
Tänkte för någon dag sedan att vad friska barnen varit den senaste tiden men man ska tydligen inte ens låta tanken flyga förbi i huvudkontoret. Tre dagar återstår av simskolan men Freja ligger bra till då hon fixat både vattenvane- & nybörjarmärket, så det harmar inte nu att hon ev missar två dagar av simmande. Avslutningen på fredag kommer vi såklart att infinna oss på & med kameran i högsta hugg.

Edit: Trots medicin stiger febern fortfarande. Nu laddar vi med Pronaxen till natten & hoppas fröken får sova gott. Morgondagen kanske visar vad det handlar om. Kanske de senaste dagarnas algbad i Bläsnäs inte var så fiffiga...

fredag 26 juli 2013

Lättare

Vågen visade - 9.7 kg idag. Är nu en bit under 80 kg & därmed oxå lättare än Markus. Har i smyg haft det som delmål dvs att väga mindre än honom. Markus har nog varit medveten om det men trodde kanske inte att den dagen skulle komma emot. Nu har jag bara 7 kg kvar till normalt BMI. Nu tusan ska jag fixa det här!

Appen, med vars hjälp jag räknar kalorier, har varit till stort stöd. Poängterar igen en gång att jag äter ordentligt, det kan Markus intyga. Har inte ändrat så mycket på vad jag stoppar i mig utan hur mycket. Äter fortfarande godis & chips men en bråkdel av det jag svalde tidigare. Väger upp mycket av det jag äter så att jag får exakta kaloriantal men inte lika mycket som tidigare. Med tiden lär man ögat väga maten. Använder fortfarande Oivariini på smörgåsen, jag dricker lättmjölk & unnar mig ofta choklad.

Gäller bara att fortsätta som hittills, orka kämpa emot när kroppen ropar efter godsaker & hitta viljan att några gånger i veckan dra tossorna på & springa några kilometer. Så enkelt är det.

Tillbakablick

Imorgon blir det bröllop. Ska bli roligt att få träffa bekanta men också en hel del nya ansikten. Lite i sista minuten började jag jaga efter bilder på bruden till en gåva som hon ska få & jag ler fortfarande. Har alltid tyckt om att fota & det finns minsann bilder från säkert alla tillfällen som dop, bröllop, kräftskivor & andra fester. Hoppas inte någon stryper mig efter det här, mailade nämligen nyss en hög med bilder åt främman.

Det märkliga är att fotograferandet har minskat när digitalkameran kom. Beror det på att man inte är lika ivrig mera eller att charmen med att veta slutresultatet först när man framkallat bilderna, har försvunnit? Iom att jag skaffade ny telefon med vass kamera så har knäppandet ökat igen men i helgen kommer jag nog att ta min systemkamera med & ska oxå försöka se till att använda den.

Kontrasten mellan att vara barnfri mot vardagen idag är nog enorm. I mina album finns endast bilder från fest, på fest, på fest. Bilder på den ena fullare än den andra. Foton på olika pojkar/män som vi fångade i baren. Bilder jag aldrig kan visa åt någon, än mindre lägga ut på nätet. De som man skäms över men ändå är glad över att man knäppte. Men 99 % av fotona gör mig glad, nästan gråtmild & imorgon ska jag få uppleva en del av det liv jag levde för 10 år sedan - barnfri & berusad.

Jag vet att den här dagen kommer att komma igen när barnen är så stora att de inte behöver oss mera. Då ska jag återinföra våra resor till Åland, skivorna på Alagrund, campingresorna, osv. Då ska jag bli ung igen.

onsdag 24 juli 2013

Ge blod

Blodbankerna på Blodtjänst har sinat.
Se till att Joel & många andra behövande får sina blodprodukter.
Skipp, hopp på blodgivning!

måndag 22 juli 2013

Hutter

Första simskoleftermiddagen bakom & en väldigt blåsig sådan men trots det vågade sig barnen i. Idag lekte de mest på stranden men det är förlåtligt eftersom vinden drog fram från norr över stranden med en hastighet på säkert 15 m/s, ev mera. Får väl vara tacksam över att det var uppehåll. Ångrar i alla fall att jag tog min vindtäta jacka ur bilen innan vi startade hemifrån. Men imorgon ska vädret svänga mot det varmare igen & det verkar hålla i veckan ut. Idag fick Aaron åka hem med pappa pga den hårda vinden, resten av veckan ska han nog få plaska i strandskvalpet med Freja simmar. Freja verkade nöjd trots stormen & skulle absolut tillbaka imorgon. Lät lite tveksamt i morse men tror ordet simSKOLA förvirrade henne lite. På hemvägen frågade hon efter märken: De får man på avslutningen när simskolan är slut, svarade jag.

fredag 19 juli 2013

Lite inredning

Undrar om jag nånsin bloggat om inredning men vill visa kuddarna jag handlade på IKEA i veckan, ugglekuddarna. Köpte oxå matchande kuddar till stolarna. Alltid skoj med lite färgklickar. De vita fåtöljerna & pallarna fick i helgen nämligen ge plats åt två svarta, begagnade stolar. Stolbytet gör dessutom städningen lättare.

Efter regn kommer sol

Höll på att få frukosten i vrångstrupen i morse när jag skulle boka hotell för bröllopet vi ska på nästa helg. Parhundra euro natten för ett rum begär de flesta, när man är sent ute med bokningen. Det är pengar vi inte har & speciellt inte efter att min skrothög inte gick igenom besiktningen idag. För bilreparationer kostar pengar & oftast mycket. Hade redan planerat ta bilen & komma hem till natten, dvs köra 2.5 h mitt i natten efter att ha varit nykter på en tillställning utan att vara gravid. Inte min stil direkt. Surfade nätet runt efter övernattningsmöjligheter närmare festplatsen men utan resultat. Markus började prata om tält men såg bilden framför mig hur vi kryper in i tälta iklädda kostym, klänning & högklackat. Där gick gränsen, så fattiga är vi inte. Väl hemma efter att ha varit på vift hela dagen satte jag mig ner för att surfa lite efter billigare alternativ. Såg att Lotta mailat mig & linkat ett litet hotell i centrala Helsingfors. Klick, klick men inga dubbelrum lediga, enkelrum nog. Då bestämde jag mig för att ringa upp & fråga om Markus & jag kunde få ett sådant. En vänlig fröken svarade i andra ändan. Hon berättade att det fanns ett fåtal rum lediga & ett rum med lite bredare säng. Priset då? Inte ens hälften av vad de andra begärde & vi har nu både rum för oss & bilen. Härligt att det löser sig trots att det känns så hopplöst.
Gjorde annars en loppisrunda på det prydligaste loppiset jag nånsin besökt, nämligen barnloppiset Seesam i StKarins. Hittade fina Ecco vinterskor åt Aaron för en struntsumma, några fina blusar för fjuttiga euron samt byxor åt Freja. Hittade inte det jag sökte, så om någon har tossor åt Aaron i storlek 27 för lek på dagis, gärna goretex så prövar vi gärna.

torsdag 18 juli 2013

Behov

Ibland bara måste man. Jobba på semestern alltså. Det är inte första gången & säkert inte heller den sista. Så är det när pengar styr mycket i livet. Den här gången behövde bäddavdelningen mig & jag behövde pengarna. Min Fiat behöver nya leder, axlar & armbågar. Inget skriande behov i nuläge men det måste fixas förr eller senare. Bilen går tursom att köra med.
Känns som om jag skulle ha festat hela natten. Har värsta baksmällan efter för mycket vakentid & allt för lite sömn. Tidigt i säng ikväll & så är man förhoppningvis en ny människa imorgon. Pengar är inte allt men jag kommer att vara väldigt glad när nattens förtjänade pengar rasslar in på kontot & då ångrar jag inte att jag offrade en natt av min semester på arbete.

måndag 15 juli 2013

Bara gnäll

Ingen lyckad dag på stranden idag precis. Barnen var extra gnälliga & började gråta över minsta lilla motgång som sand på benen, leksaker som flöt iväg, handduk som inte hölls över axlarna, osv. Tur att stranden var folktom för ingen, allra minst jag orkade med deras gnäll. Men jag njöt en stund av solen i alla fall & försökte låsa öronen för stunden.


söndag 14 juli 2013

Byk & bromsar

Sommartid torkar jag 99 % av all tvätt på utsidan. På det sättet slipper jag se på vår hemska torkställning, tvätten torkar fort & kläderna känns så mycket mjukare & doftar av bara uteluften fräscht. Men det finns alltid en mörk sida & i det här fallet är det bromsarna. Fast man ju alltid se det som en utmaning; hur mycket tvätt hinner du hänga upp innan första bromsen anfaller eller varför inte räkna hur många bromsar du smäller livet av?


Surfplattan

Efter onödigt lång väntetid så kom äntligen min Tab2:a från Saunalahti. Prylbögen, dvs jag, fick en ny leksak igen. Har direkt inget större behov av en sådan men eftersom Markus allt mera behöver sin bärbara så bestämde jag mig för nånting eget. Valet mellan platta & bärbar föll på GPS-funktionen, eftersom vi vill ha sjökort både till pappers & i elektroniskt format. 3G-möjlighet finns men kommer i alla fall än så länge att dela nät från min lur. Huvudsakliga orsaken till något eget att knappla på är att jag vill kunna blogga lite mera & dessutom med bild. Kameran är nog långt ifrån så bra som på Lumian men vad göra när jag ännu inte kan att dela bilder till bloggen på den. Någon leksak för barnen kommer den inte att bli. Visst kommer de att få spela på den ibland men precis som nu, med våra telefoner, så under begränsad tid.

Hittills är jag i alla fall nöjd med tabletten. Eftersom man är van med Android från tidigare så kom jag fort igång. Är lite i valet & kvalet om jag borde skaffa tangetbord till men kanske skrivandet börjar löpa bättre efter lite övning. Finns fiffiga skal till plattan med tangentbord så tror isf att jag satsar på ett sådant men vi ska låta tiden visa hur mycket skrivande som det egentligen handlar om. Hade ju inte direkt tänkt skriva någon bok.

tisdag 9 juli 2013

Hålla vad man lovar

Har flera gånger redan pratat med barnen om att fara & simma till någon annan strand än Mustfinn & Koupo. Idag tyckte jag det var en passlig dag att överraska barnen med en simtur genast efter dagis & jobb. Barnen blev mäkta glada & de plaskade på i en dryg timme. Freja hade så gärna hoppat från både brygga & hoppställning men eftersom jag inte själv gick i idag, så fick det vänta till ett senare tillfälle. Gick dessutom & lova Freja att vi imorgon oxå kan fara till Bläsnäs men vet till nästa gång att jag kollar väderleken först.



I nästa vecka börjar ju min semester så sen kan vi, om vädret tillåter, fast hänga på stranden dagligen. Det kommer åtminstone att ske i två veckor då Freja ska delta i Folkhälsans simskola.

måndag 8 juli 2013

Barndagen

Inlägg nummer 500. Otroligt!
Tycker knappt jag har tid att skriva.

Med magarna mätta besökte vi Barndagen på Vesterlid. Det var väldigt många barn med föräldrar på plats. Det fina med att delta i evenemang i skärgården är att man träffar på flera bekanta. Barnen tyckte det var skoj att få pyssla, lyssna på sång, köra tramptraktor, få ansiktsmålning, rita på dator, meta, osv. Allt detta för endast 5 € per familj.




Men det roliga tog slut & vardagen kallade.
I Kittuis passade vi på att plocka en geocach.



Bad barnen posera lite också & konstaterade igen att Aaron är svår att smälta.
Man ska se tuff & bestämd ut.


Hemresan gick smärtfritt. Vi slapp köa till färjorna & kom hem på rekordtid för söndag. Om några veckor blir det säkert en ny tur till Houtskär. Dagny är trött, mycket trött & vi känner bägge att vi måste återvända inom kort.

söndag 7 juli 2013

Sand mellan tårna

Eftersom gårdagen kanske lite mera gick i vuxnas tecken så blev den här dagen tillägnad barnen. Vad är då mera passande för det än Barndagen på Houtskär men först blev det stranden.





Trots att vattnet kanske var lite mera uppfriskande än i Mustfinn, vågade sig barnen i & simmade i nästan en timme. Stranden på Vitteludd är helt ljuvlig, passar bra för småbarnsfamiljer. Fick höra av lokala att hopptornet på andra sidan udden ska resas upp igen, så snart finns det sysselsättning för alla åldrar. Aaron bestämde sig för att ta några ordentliga simtag & dyka, något som han inte gjort tidigare nånsin. Allt som krävdes var lite mera mod. Dessutom lärde han sig ta fart själv på gungan. Mycket på en gång.


Förmiddagens bilder är plåtade med Markus lur (HTC One) då jag glömde min egen "hemma". Otroligt vad fina bilder dagens mobiler tar, börjar snart kännas onödigt att släpa med den stora systemkameran.

Nu mat i magen & sen stegar vi mot Vesterlid & Barndagen på Houtskär.

lördag 6 juli 2013

Houtskär-helg

Har velat av & an i veckor över om att komma till Houtskär eller inte i helgen. Eftersom Houtskär-mommo sakta men säkert blir i sämre skick bestämde vi oss för en tur ut i skärgården. Efter äkta färjrally med sniglande chaufförer, nästsista bilen på färjan & lite tur så hann vi till 12.40-färjan till Houtskäret.



Hårda vindar idag men det stoppade inte barnen & mig från att söka skatter. Geocaching är inte så tokig sysselsättning för småbarn. Två stycken fanns ju riktigt runt hörnet vid Houtskär-mommo, en plockade vi på stranden & den fjärde vid kyrkan. Houtskär-kyrka är så mysig, skulle kunna gifta mig här (varken planerat eller bestämt när det ska ske).


Är i alla fall nöjd över vårt beslut att komma hit. Roligt att göra en gammal människa glad. Ikväll kommer Markus & jag säkert att ta en tur ner till gästhamnen men med bil. Känner att jag snabbt behöver komma "hem" ifall det händer nånting. På det sättet hålls kalori-intaget också på rätt nivåer. Hoppas på att få träffa någon bekant, pågående Houtskär-dagar borde väl ändå dra till sig lite människor.

Eftersom det är bil som gäller, korkar jag härmed min enda cider, för att vara i körskick om några timmar. Fortsättning följer imorgon. Då hoppas jag att vinden har mojnat betydligt så att barnen får göra det jag lovade dem innan start, nämligen simma.

Testar lite

Kollar om det går att blogga från min lur utan mobila bloggerversionen. Bilder får jag tydligen inte in med Nokia lur, måste vara Android eller iPhone men snart kommer väl min nya Tab2:a på posten & då blir det andra bullar.

onsdag 3 juli 2013

Snart

I slutet på maj, då de första for på semester, handlade det om veckor till min egen. Ville inte ens vänta på den i det skedet. Varför vänta på att halva sommaren ska blåsa förbi? Köpte tillsammans med en läkarkollega en stor låda med glass, som vi tröstat oss med varje fredag. Nu skymtar semestern redan bakom hörnet, nu återstår endast 7 arbetsdagar, nu börjat arbetet smaka trä.

Har inget extra planerat under första veckan, då ska jag bara dra in känslan av ledighet. Semestern kommer sen att bestå av simskola för Freja, en tur till Särkänniemi & det jag mest ser fram emot: Åland & Mariehamn. Säkert blir det besök hos kompisar, någon lekträff, absolut ribs på Buffalo, årliga utfärden med Frejas gudfar & annat oplanerat som shopping men mest av allt så ska jag njuta av att få vara med barnen (vare sig de vill det eller inte).

Nästa vecka, bara nästa vecka mera.

tisdag 2 juli 2013

Delmålet nått!

Idag har varit en bra dag. Förutom muffinsen då som sket sig igen.

Har fått tillbringa en eftermiddag med fyra mammor & nio barn på en gård på Kimitoön. Fint med traditioner som våra tjejträffar två gånger per år & dagens lekträffar, då våra barn får leka & vi vuxna umgås. Stort tack till värdinnan som försåg oss med mat. Det var tre väldigt trötta barn & tysta barn på bakbänken.



Körde upp bilen på gården strax efter 18. Trots att jag var trött & slut bytte jag hastigt om för att igen köra iväg på träning. En lagkompis har sedan innebandysäsongens slut dragit konditionsträning för oss en gång i veckan. Idag var det tufft men skojigt. Efter ett svettigt pass var det härligt att plumsa i havet & varva ner med några 100 meter simning. Har simmat mera i år än vad jag plaskat de senaste två åren, tror jag.

Det bästa av allt är att jag idag väger under 80 kg!