måndag 30 september 2013

Dag 1

Gänget från Pargas visade sig vara stadens finskspråkiga ASLAK-grupp. Med fanns många bekanta ansikten & glädjen över att få tala åtminstone lite svenska var stor. Galant klarar jag mig på finska & ser det ju som världens chans att leva på finska i en vecka.

Vi är alltså 10 st glada skötare från olika delar av Finland: Rauma, Somero, Salo, Kangasala, Jyväskylä, Vampula & Lappeenranta. Bor i två radhuslägenheter som ligger vägg i vägg ca 100 meter från rehabiliteringscentret.

Idag har vi mest fått information över vad vi har framför oss men också fördjupat oss i det psykosociala samt begrundat våra mål under hela ASLAK-perioden. Har oxå hunnit med läkarbesök & fick gröna papper dvs inga motionsförbud eller annat som hindrar att jag deltar i alla aktiviteter. Blev inte så mycket motionerat idag, annat än en rask promenad runt byn så passade på att ta mig en simtur med grannen från Lappeenranta. Älskar hennes dialekt. Hon är oxå äldst i gruppen & har 5 barnbarn.

Tycker vi inte heller gör annat än äter här. Det serveras käk 5 ggr per dygn. Kommer ju snarare att svälla än minska i omfång under den här veckan. Till min räddning hittade jag smörknappar vid brödet, var redan orolig att jag skulle vara tvungen att vrida i mig Becel eller rentav Keiju.

Imorgon blir det mera psykosocialt & mera motionerande än idag: morgonjumppa, vattenjumppa samt styrketräning. Nånstans däremellan ska jag hinna med en förundersökning av fysioterapeut. Härligt när man inte behöver fundera vad ska man göra & när man ska äta, för allt står i mitt personliga veckoschema.

Har det med andra ord väldigt bra & efter att jag pratade med dem där hemma, känns det ännu bättre.

Nedan mitt "hem" & veckans fritidsprogram.

God morgon Kankaanpää

Sov natten bra & rumskompisarna hörde jag inte alls av. Vid frukostbordet gick diskussionerna heta då det visade sig att en del varit tvungna att anhålla om tjänstledigt, då andra som bl.a. jag får full lön för allt. Namn kan jag inte ännu heller men från Somero & Lappeenranta är grannarna hemma.

Sitter som bäst & väntar på att infotillfället skall börja. Audiotoriet börjar sakta fyllas med glada skötare. Är helt klart yngst eller så ser det ut i alla fall, på utseendet att bedömma. Hittills har allt förlöpt bra & har på känn att det kommer att bli en bra vecka.

In i audiotoriet traskar plötsligt en hög med Pargas-bor in! Otroligt! Mera om det senare.

söndag 29 september 2013

Framme

Har hittat fram till Kankaanpään kuntoutuskeskus. Vägen var lång, mörk & lite besvärlig då det började regna. Bor i en radhuslägenhet med flera andra, de har alla hälsat men är ju så usel på namn. Tur så får vi namnskyltar imorgon. Från vår kämppä saknas en boare, som säkert kommer imorgon. Roligt att flera kom på plats redan idag, så att man hinner smalltalka lite.

Nackdelen med radhuslägenhet är att jag inget nätverk har. 3G existerar dessutom inte här. Det här lilla problemet kommer att begränsa mitt bloggande men får väl ta plattan under armen & gå upp till centret. Stjäl nu nät från egna luren.

Väntar med spänning på morgondagen. Nu blir det kvällsmål i form av macka med gravad lax & cokis. Grannrummet mumsar chips & dip.

Lite biltak också

Packandet blev lite sista minuten eftersom vi beslöt att fixa lite på golvet dag. Halva förrådet är nu färdigt för att läggas skivor på golvet, skivor vi inte har. Hoppas Markus hittar tiden att beställa/köpa dem i nästa vecka. Annars kan nog jag säkert oxå slå en signal från Kankaanpää, kan inte tro att vi har så tight schema att det inte finns tid för sånt.

Nu när panelen är fastslagen så är det rätt mörkt på insidan. För att kunna arbeta i någorlunda behagligt sken har vi riggat en tillfällig lampa på mellanväggen. Vi valde att lämna bort fönstren för att göra förrådet så väl isolerat som möjligt samt för att slippa fönstertvätt. Visst hade det gjort rummen ljusare men vi kör på bra belysning istället.

Medan Markus funderade på en lucka i golvet så passade jag på att städa upp runt byggnaden lite. Otroligt hur lite krattning & skräpplockande kan få det att se trevligt ut.

Packat & klart

Väskorna står färdig packade i hallen. De är fyllda med en massa onödiga extra plagg som jag lagt med ifall att om jag skulle behöva dem. Hoppas jag kommit ihåg allt det som verkligen behövs. Eftersom jag ska rulla iväg med egna ferrarin, så kommer jag ju fort iväg till någon butik ifall jag skulle ha glömt nånting. Ja men just ja, duschtvål & shampoot skulle oxå med!

Meningen var att vi skulle gå på fotisavslutningen som börjar kl 18 men eftersom jag missat lite med hur länge bilresan upp dröjer, så får vi skippa den. Ska köra ca 215 km, som jag borde fixa galant på tre timmar (med paus medräknat), så om jag startar 18.30 hinner jag fint fram innan receptionen stänger för natten.

Har inte hunnit fundera så mycket på själva rehabiliteringen, får mera information imorgon bitti. Försöker att inte svänga tankarna till barnen för jag vet att Markus grejar det här men visst kommer jag att sakna dem. Freja har lovat ringa mig varje kväll & önska god natt. Under veckan kommer oxå min mamma & syster att ställa upp med att hämta dem från dagis, främst för att undvika superlånga dagvårdsdagar från 8 till 17.

De timmar som återstår till start, ska jag umgås med barnen.

fredag 27 september 2013

Mera panel

Aaron hade feber i morse då han vaknade, troligtvis en reaktion på vaccinet han fick igår, så jag fick bli hemma med honom. Tidigt var byggfirman på plats & fortsatte spika panel. Nu återstår hörnbräder, kantteglen på taket & dörren, sen är det färdigt. Pga leveransproblem på Monier så dröjer det en dryg vecka till innan de kan slutföra arbetet. Men vi har varit mer än nöjda, kan varmt rekommendera Petter & Holm!

Kolla annars hur vi lagt upp elskåpet. Det är infällt i panelen (min pappas ide') & de stora elkablarna är inbyggda bakom en låda, som är lätt att skruva loss, så att man bra kommer åt dem.

torsdag 26 september 2013

Arbetsdojor

Har länge redan funderat på att satsa på ett par ordentliga arbetsskor. Har använt Crocs på jobb i flera år men trots att vi sitter mycket så slits de rätt så fort. Så istället för utländska foppatofflor valde jag inhemska Sievi läderskor. Modellen heter visst Ballerina & är ämnade för servitriser men då jag väl fick fötterna i dem så ville de inte komma bort. Efter två dagars användning kan jag bara konstatera att jag gjorde ett bra val!

onsdag 25 september 2013

11.3

Vågen fortsätter visa siffror som jag blir glad över. Idag landade jag på -11.3 kg. Nu återstår 5.5 kg till ett normalt BMI. Funderade för någon vecka sedan om jag skulle lägga i en växel till & dra ner ytterligare på intaget men eftersom det gått stadigt neråt valde jag att fortsätta så här. Känns tokigt att börja rubba på maten desto mera då innebandysäsongen börjat & kroppen behöver energi för att orka springa.

Nästa vecka blir det som sagt rehabilitering & jag hoppas att veckan där ska ge mig det lilla extra för att få bort de sista kilona. Den senaste tiden har det varit lite motigt men det tycker jag inte är så konstigt då man kämpat på i snart ett halvt år. Efter nästa vecka är jag säkert laddad med nya krafter & kanske någon ny ide' för att bekämpa fetman.

BMI idag 26.9.

tisdag 24 september 2013

Fyra höstar

Otroligt att vår lilla baby fyller 4 år idag. Att det är fyra år sedan jag blev inkallad för igångsättning, ett försök som trots en arsenal av olika mediciner slutade med kejsarsnitt. Ut kom litervis med vatten & en knubbig pojke.

Idag är knubbigheten ett minne blott. Aaron mäter 105.5 cm & 19.8 kg (rådgivningsbesök idag). LENEn klarade han med glans. Språkdelen testades inte eftersom en talterapeut redan undersökt honom & gett sitt utlåtande. Aaron både ser & hör bra, trots att vi ibland tvivlat på det senare.

Dagen till ära så fick Aaron vara hemma från dagis då jag hade ledig dag efter helgarbete. Började med att shoppa födispresent på Toys'r'us. Ingen lätt match att komma överens om vad som får skaffas, kunde ju inte ge honom riktigt fria händer. Därefter lunchade vi på McDonalds, prövade sängar på Sotka, besökte rådgivningen, hämtade Freja & åkte hem för att ställa till med kalas nr 1.

Bilbanan jag fyndade på Toys'r'us var så populär att barnen inte ens hade tid att sitta ner & äta godsaker med gästerna. Leken tog slut när bilarna inte tog sig fram mera pga låg batterinivå. I lördag kommer nästa gäng på kaffe & bara jag hittat hem från Kankaanpää blir det att ställa i ordning kalas nr 3.

Grattis på 4-årsdagen pussgurkan!

måndag 23 september 2013

Snart

I söndag bär det av mot Kankaanpää & fem intensiva dagar fyllda med gruppdiskussioner, träning, mat & utvärdering av den fysiska konditionen. Kommer att starta upp på söndag kväll för att undvika en oerhört tidig väckning + 2.5 h bilfärd som kan påverka humöret & orken för hela veckan. En god natts sömn & en rejäl frukost på måndag morgon ger nog bättre grund.

Är lite spänd över att allt kommer att gå på finska, att jag troligtvis inte känner någon av de andra deltagarna samt över min rumskamrat. Tack & lov är jag inte den blyga & tillbakadragna typen men man vet ju aldrig vad för prick man kan vara tvungen att häcka med.

Har också funderat mycket på vad som ska med men tror jag kommer att packa vartenda ett träningsplagg jag äger för att slippa byka. Eftersom jag tar egen bil spelar det ingen roll vad packningen väger.

Följande saker var uppräknade på infobladet som kom på posten:

Bekväma fritidsplagg
Utrustning för motion inom- & utomhus, tillräckligt med byteskläder
Pyjamas, baddräkt samt badrock
Hygienartiklar (endast doftfria)
Väckarklocka

Man får tydligen inte sova näck, än mindre gå omkring svettig men inte dofta gott & helt klart önskar de att man kommer upp i tid på morgnarna för första jumppapasset som börjar kl 8. Badrock hade jag nog aldrig ens tänkt på att ta med men den ska absolut med så slipper jag hyra deras.

Blev lite småpirrigt nu. Snart är jag där.

Ull & panel

I helgen, även ikväll, har Markus grejat med golvet lite. Vindskyddsskivorna är måttade, sågade & placerade i botten av lådorna varefter de fyllts med ull. Trots skvätt från skyarna idag vågade sig tydligen pojkarna ut hit för att lägga lite panel. Även pappa fick bråttom att lägga rör på plats för uttag på ytterväggen men nu är det oxå fixat. Får se vad morgondagen hämtar.

fredag 20 september 2013

Handarbete

Har drabbats av virkfeber. Har fått för mig att jag ska virka 48 lappar till ett ruttäcke. Ännu återstår 41 lappar efter gårdagens saldo på 7 rutor. Markus tittade nog lite snett på mig igår men å andra sidan sitter jag då inte bara & glor på plattan. På Novitas hemsidor finns bra beskrivningar, även med bilder, över hur man virkar dessa rutor. Där finns oxå mycket annat intressant för den som vill återuppta eller kanske hitta en ny hobby i vinter. Är lite skeptisk till om täcket nånsin ska bli färdigt men just nu känns det så. Hoppas det håller i sig!

Regnskydd

Hann precis få takteglen på för en vecka tillbaka, innan väderleken svängde & regnmoln började dra sig in över landet. Ås- & kanttegel saknas ännu men de kommer att läggas i nästa vecka då panelen spikas upp. I helgen ska pappa oxå dra någon elkabel så att vi slipper bryta upp panel för att ledningarna på rätt plats. Hoppas även att Markus hittar tiden att fortsätta med golvet. Mycket på gång nu men med stor sannolikhet är åtminstone skalet färdigt i nästa vecka.

måndag 16 september 2013

Ljuvlig helg

Helgen blev precis så härlig som jag önskat mig, förutom att vi inte pga vinden kunde genomföra sälsafarin men det gjorde absolut ingenting. De många båtturerna, fiskeresorna, elvans kaffe vid fyren, promenaderna på de släta klipporna, det varma höstvädret, kvällsstunderna i skenet från stearinljuset, gasandet med fyrhjulingen, den goda maten & icke att förglömma de rökta flundrorna samt de stunder då jag bara njöt, njöt & åter njöt av att bara få sitta & göra absolut ingenting.

Tack Olof för att vi igen en gång fick uppleva vår underbara skärgård!

Jag vet att det här blev smörigt värre men mina batterier är igen överladdade av energi & kraft för att klara av den kommande mörka vardagen. Om man ändå hade kunnat stoppa tiden för en stund & fått stanna kvar några dagar till.

P.S. Klicka på bilderna så blir de större.