tisdag 29 april 2014

Utvecklingsdag

Medicinerna sköter sitt. Har idag orkat bra. Försökte mig på lättsam morgongymnastik & gymstick, som gick hyffsat. Är absolut inte i skick för löpning eller annan svettig aktivitet men tycker nu det går åt rätt håll.

Utvecklingsdagen & besöket av Nette var lyckade. Kändes skönt att, för ens några timmar, få prata sitt eget modersmål.  Det var inte många ord finska, som vi behövde utbyta. Lade fram mina mål för ASLAK & några utvecklingsalternativ, som vi ska arbeta med fram till följande period. Ska bli spännande & se om vi förverkligar dem.

Blev glad då vår sista gruppmedlem uppenbarade sig idag. Hon såg pigg & fräsch ut trots ballongutvidgning av några hjärtkärl i fredags. Tycker det är så fel att just hon, som lyckats bäst med viktminskning & hälsosamma levnadsvanor, drabbades. Hoppas verkligen hon får delta i sista perioden i september.

Idag har vi oxå firat en annan gruppmedlem, som fyller år idag. Det bjöds både på kaka, muffins, kaffe, skumppa & cider ikväll. Vi tjuvstartade vappen lite tror jag.

Imorgon väntar en lång dag från 8 till 17. Tror de vill trötta ut oss, så att vi inte orkar med nå större festligheter på kvällen. Första maj sparkar vi dessutom redan kl 8 igång med en timmes vattenjumppa följt av ännu mera fysisk fostran. Vart blev sovmorgon de lovade oss?

måndag 28 april 2014

Snörvel

Kranen har varit öppen hela dagen idag. Har snörvlat, snutit, snörvlat & torkat så huden är sönder. Huvudvärken tilltog igen under dagen, så valde att skippa eftermiddagens fysiska fostran & tog en tupplur istället. Ringde jobb & fixade Duact åt mig för att förebygga sinuit & öroninflammation, som helt klart lurar bakom hörnet. Är oerhört tacksam över det elektroniska reseptet, på no time fick jag ut medicin här. Någon timme senare, efter både Duact, Burana & nässpray, började jag känna mig som en människa igen.

Dagens program var tack & lov mest föreläsningar, morgondagen likaså. Har idag varit på föreläsning i näringslära. Resten av tiden jobbade vi med grupparbeten inför morgondagens samarbetsdag. Samarbetsdag betyder besök av min chef & det ska bli skoj med besök hemifrån. Väldigt konstigt kommer det att vara då vi sinsemellan ska prata finska.

När jag väl hittade lite krafter, så gjorde vi en kort promenad till en geocach i centrum. Igen en gång kunde jag konstatera att GPSn visar så gott som rätt position. Garmin kastade på kanske 1-2 meter då luren kan visa 15-20 meter fel. Lite fel gör ingenting när man letar cachar i storstan men i skogen vill man ju inte gå & svänga på alla tusen stenar man ser. Mycket roligare att leta cachar nu! Kompisen jag lånade GPSn av hade nog rätt. Svårt att byta tillbaka till luren nu.

söndag 27 april 2014

Samlar krafter

Vägen upp idag var extra lång. Valde att nappa några geocachar & igen blev det gömmor vid kyrkor eller välsignelsekapell. På en söndag. Då kyrkklockorna ringde i bakgrunden. Var tvungen att balansera upp med en cach vid en bensinmack.

Precis då jag började skriva dök grannen upp. Lappeenranta-damen har igen startat tidigt. Visste, då mannen i reception räknade upp namnen på rumskompisarna, att jag inte blir ensam i natt. Roligt med sällskap i kämppän, rummet får jag för mig själv i natt.

Ännu är veckans program öppet. Allt jag vet är att vi börjar kl 9 imorgon. Före det serveras frukost. Hoppas på underverk gällande flunssan, för annars kommer jag inte att fixa den här veckan. Lider av konstant huvudvärk, som mediciner & vila inte fått bukt på ännu. Ser fram emot långa promenader, någon löptur eller cykelrunda men just nu orkar jag just & just gå några 100 meter. Undrar vad det är för virus som angripit mitt försvar? Kan ju oxå bero på att jag precis spräckte 35 år.

onsdag 23 april 2014

Om fyra dagar

Mitt i vattkoppor, födelsedagsfirande, halsont, feber & valborg så ska jag börja packa för sex dagar sluten vård i Kankaanpää. Vid senaste period var klimatet arktiskt när jag anlände centret med snö & -25 grader. Trots att jag åker norrut såg jag att det nu lovats närmare +20 grader. Trevligt med lite plåster på såren efter solen & värmen som gick mig förbi under påsken pga arbete.

Fick igår veta att en av gruppmedlemmarna inte kommer att delta den här perioden. Oklart om hon får återvända till period fyra då orsaken till frånvaron är så pass allvarlig. Trist då hälsan sätter käppar i hjulen.

Mitt halsonda vill inte heller riktigt ge med sig, så körde upp till jobb idag & tog ett svalgprov för att utesluta angina. Har haft feber & lätt huvudvärk idag trots många Burana. Vill ju absolut vara i skick, så att jag får ut allt av min vecka i Kankaanpää. Ifall jag har nånting som behöver medicineras, så får vi det fixat ännu. Imorgon blir det i alla fall en extra vilodag pga febern idag, hoppas kunna återgå till jobb på fredag.

tisdag 22 april 2014

Bingo!

Redan i slutet på januari mötte vi på dem första gången. I början på mars var jag bombsäker på att barnen skulle drabbas då både daghem & nära anhörig angripits. Veckorna har flugit förbi & jag kände att det gick oss förbi den här gången oxå.

Men igår såg jag den. Koppan som jag spanat efter länge. Nu är äntligen vattkopporna här!

Freja förstår inte alls min glädje över hur bra det är att de kommer nu när hon är liten. Dagiskompisarna verkar ha skrämt upp henne över hur det känns att drabbas av dem men hittills kliar de inte så mycket. Ifall kopporna bli besvärliga så finns det både lindrande salva & mixtur.

Typiskt att barnen blir sjuka då man har ledigt, arbetsgivaren tackar stort. Fick avboka tandläkaren oxå men inte pga kopporna utan för att jag som vanligt oxå blir krasslig på ledig dag. De här sjukorna ska skötas med frisk luft & sol för efter fem dagar inomhusarbete kan inget stoppa mig från att gå ut!

måndag 21 april 2014

Påskhelgen

Medan de flesta har njutit av värme & sol under påsken har jag tillbringat de senaste fem dagarna på jobb, på min blåa stol. Klirr, klirr, sa det i kassan & nu väntar två sköna, lediga dagar.

söndag 13 april 2014

Trackable

Redan för ett drygt år sedan loggade jag in mig första gången på geocachings hemsidor. Trots en blygsam start så har jag (ibland tillsammans med barnen) lyckats logga in över 30 cachar. Visst ser det kanske lite tokigt ut när man kryper under buskar, klättrar i träd eller annars bara irrar omkring på de mest konstiga ställen. Skämdes ögonen ur mig då jag sökte cacharna vid kyrkan här hemma i Pargas men också i Kankaanpää & Houtskär, kändes fel att traska omkring på kyrklig mark men nog är det ju så himla roligt.

Fick en trackable, en travel kitten av julgubben. Den har legat & väntat på våren på mitt nattduksbord & härom veckan fick jag den registrerad, namngiven & redo att slungas ut från cach till cach. Idag placerade jag ut Swea i en cach & hoppas nu att den ska få åka långt bort. Lade in ett önskemål om lite foton oxå så ska bli spännande & se om det dyker upp sådana. Hittade en trackable i förra helgen med destination Ryssland, så tänker föra den en bit närmare östra gränsen.

För er som inte har någon aning om vad jag skriver om, klicka in på geocaching.com & lär er mera. Roligt tidsfördriv, som passar ung som gammal.

fredag 11 april 2014

Före & nu

Det finns inte många bilder tagna på mig under de senaste åren. Tack och lov? Synd? Kanske lite av bägge för visst känns det nu bra att blicka tillbaka & konkret se att en viktnedgång på över 10 kg faktiskt syns. Bilden ovan är tagen hösten 2011 & jag tror att jag samlade på mig ytterligare några kilon efter det. Fotot som Tiina tog på mig under turneringen i söndags får mig verkligen på gott humör. En stor klapp på axeln. Det här har jag gjort bra!

Hittade på samma gång bildbevis på att mina inneskor snart har varit 3 år i bruk. Någon i laget påstod att de är rätt så nya. Tippade själv på att de rullar på sin andra säsong men nu förstår jag varför svettstanken inte försvinner mera, varför tyget har gått sönder & botten är slitet. Fortsätter tanten spela i höst så behöver hon absolut nya tossor.

tisdag 8 april 2014

Vid skolbänken

Det är ett faktum. Förskoleåret börjar gå mot sitt slut. Idag har jag suttit i skolbänken vid Sunnanberg skola & lyssnat på bl.a. skolans rektor, skolkurator, hälsovårdare & psykolog. I höst ska faktiskt Freja börja första klass. Åtta ettor kommer att sparka igång skollivet den 12:e augusti & tillsammans med sex nuvarande ettor kommer de att bilda en klass på 14 elever.

Efter kvällens möte känner jag att det kommer att bli bra. Känner att vi valde helt rätt med flytten ut hit. Tror på mindre grupper & små byaskolor. Hoppas verkligen att Freja ska få en bra start & att hon kommer att trivas med lärarna & klasskompisarna.

Men mycket har ändrat. Skrivstilen har försvunnit. Skoldagarna har blivit kortare. Kvarsittning existerar inte mera. Alla elever har egen dator. Man får välja om man vill öva & lära sig skriva till pappers eller på maskin. Allt som krävs är läslig stil.

Jo, idag kände jag mig gammal.
Kom ihåg Else som alltid kammade håret innan vi hälsade godmorgon. Fluortanten Siv, minns ni henne? Tänk att vi åt på plåttallrikar i Lilla Malmen. Minnena är många & det är med glädje jag tänker tillbaka på de första åren i skolan, för visst hade vi skoj (bl.a. när klasskompisen fastnade med huvudet i stolen).

söndag 6 april 2014

Säsongen förbi

Benen värker. Ryggen är trött. Kropp & knopp är i behov av vila. Trodde aldrig att min snart 35-åriga kropp skulle klara av tre innebandymatcher på samma dag men ack så fel jag hade. Återstår att se om jag kommer upp från sängen imorgon.

Tre viktiga matcher bakom, tre avgörande spel för en fortsatt plats i division III. Den här gången gick det vägen men det blev ingen lätt match. Under hela säsongen har vi gillat att tortera oss själva med flera måls underläge som ibland lett till vinst, tyvärr allt för många gånger till förlust. Därför spelade vi kvalturnering idag. Vi valde den jobbigare vägen & lät publiken vänta till sista match, till sista period innan vi vände matchen & därmed avgjorde vårt öde med en ny säsong i division III.

Trots en massa tabbar & missar är jag nöjd över mitt spel idag. Veckan har varit mentalt tung. Har försökt peppa mig själv att jag visst orkar springa, att jag kan göra mål, att jag älskar att ge de där fina passningarna som lagkompisen lägger i buren, att jag inombords myser när jag får bollen av moståndaren. Med 4 mål & 2 assist i bagaget kan jag konstatera att jag lyckades.

Stort tack till Emi, Heidi, Jenna, Jessi, Kriso, Krista, Maikki, Maria, Fanny, Pätkä, Pitkä, NinaN, NinaA, Sanna, Teemu, Pasi & Mikaela! Tillsammans behöll vi vår plats i division III. Tillsammans vann vi idag två matcher & spelade en jämnt. Det blev en lång säsong fylld med mycket spänning ända in på slutrakan men vi höll ihop då det gällde.

Vi gjorde det, hallondamer!

(Bilden nedan från föregående turnering)

tisdag 1 april 2014

8 dagar

Bloggpaus i 8 dagar. Har haft så mycket att stå i att jag om kvällarna varit trött & däckat nästan stående. Vädret är på vår sida just nu & dagligen har vi försökt få ordning på gräsområdet söder om huset. Jordhögen minskar sakta men säkert & den långsamma takten beror mest på stora mängder sten. Stenarna måste ju sållas bort för ingen vill väl ha en gräsmatta med stora stenar på.

Motionerandet har fortsatt men med lite variation.
Löpskolan startade förra veckan & har nu avklarat två givande lektioner. Tanken med mitt deltagande var att dragaren skulle väcka lite mera intresse för löpandet igen & känner faktiskt hur löparen i mig vaknat till. Att jag idag orkar på ett helt annat sätt har bidragit mycket.
Plaskar nu två ggr i veckan. Utöver vattengymnastiken på fredagmorgon kan jag nu dra några längder medan Freja har simskola på onsdagar. Tiden är knapp, måste agera tolk ofta, så det gäller att vara snabb. Plaskspurter är kanske inte så tokigt.
Tog mig oxå mod att besöka skrotsalen på Sports Gym i förra veckan. Valde trygg tidpunkt, mitt på dagen, för att undvika hurtiga, vana skrotlyftare. Kan konstatera att jag efter ett försök inte är vän med maskinerna men det kommer, hoppas jag.
Den här veckan blir av lugnare variant. På söndag blir det kval om serieplats i division 3. Tre motståndare, tre matcher & förhoppningsvis tre vinster. Kommer att spara lördagsgodiset till söndag, som belöning. Två matcher tär rejält på en sliten kropp, så hur ska det kännas efter tre.