torsdag 3 oktober 2013

Dålig kondition?

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Enligt gångtesten har jag sämre kondition än medeltalet av kvinnor i min ålder. Okej, jag låg just på gränsen till medeltalet men ändå. Nu sitter jag med ett papper i hand var det står att jag ska träna ännu mera. Tydligen räcker inte innebandyträningen, stavgåendet, löpandet, traskandet, fotbollen & mycket annat fysiskt jag gör utan jag borde ytterligare, för att höja min kondition, träna dagligen minst 30 minuter. Det tycker jag låter som sjukligt tränande redan. Något fel i testet kanske?

Testet kan vara missvisande om man har övervikt, om man gick för långsamt (var en av de snabbaste i gruppen men tydligen räckte inte det) & om man har högre pulsnivåer vid träning. Nå, det skiter ju sig på alla plan så litar inte alls på det här. Borde alltså traska fortare men med lägre puls. Kommer ju att ha ännu sämre resultat nästa gång.

Belastningsergometri gjordes i samband med rytmstörningarna för drygt 2 år sedan med fina resultat & mycket god kondition. Kan inte tro att min viktminskning & effektivare träning idag kan ha gjort min kondition sämre.

Nu menar min handledare att jag måste införa annan sorts träning, att jag tränar för hårt. Jag borde träna med en puls på 128-141 för att bygga upp uthållighet. Skrattade & sa min puls stiger till 120 när jag sniglar fram med barnen upp till postlådan. Har ju tränat uthållighet i flera år nu genom min löpträning & sprungit, kanske mera lunkat fram, med en medelhastighet på 10 km/h & en pulsnivå på 155-160. Är det för hårt? Vad säger de som löper mycket? I mina ögon är det snigelfart. Kan man springa saktare än det där?

Är förbryllad & väldigt osäker på hur jag ska fortsätta. Vill tro att testet visar helt åt skogen men tillika undrar man ju om det faktiskt är sant, att man har dålig kondition.

1 kommentar:

Tanja sa...

Brukar läsa din blogg men har inte kommenterat så flitigt. :) Men nu fanns denna länk på facebook som på beställning idag: http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288605549163.html