måndag 13 oktober 2014

Trafikvett

Nu när mörknet faller på allt tidigare önskar jag som bilist att fotgängare & cyklister förstår att klä sig rätt. Med rätt klädsel menar jag inte de mörkaste plaggen man hittar i sin garderob utan kläder som gör att man syns vid vägkanten. Gärna får plaggen ha ordentliga & fungerande reflexer, tuulipukun man hade för 20 år sedan kanske har tjänat sitt. Om man har svårt att göra sig av med den gamla dräkten, förse er gärna med reflexer. Man kan aldrig ha för många reflexer. Rekommenderar varmt reflexvästen.

Kör dagligen flera gånger bl.a. längs med Sydmovägen & efter en obehaglig händelse tidigare i höstas samt idag så skulle det vara på sin plats att föräldrarna tar ett snack med de barn som går, cyklar & rullar med moped längs med en trafikerad, mörk väg. Det är vi vuxna som bär ansvar för hur de unga beter sig i trafiken.

Har gjort en lista över några saker, för att underlätta diskussionen:

Använd hjälm! Den räddar liv!
Fungerande lampor behövs för att själv se var man kör & för att andra bilister ska se dig,
är något i olag - fixa det! Gäller alla lampor.
Reflex, reflex, reflex & åter reflex!
Cykeln har två hjul av en orsak. Cyklandet utan händer eller på ett hjul kan barnen stolt visa upp åt mamma & pappa på egen gård, inte åt bilen som försöker komma förbi med mötande trafik.
Mopeden behöver inte gå 80 km/h, den är heller inte gjord för att klara så höga hastigheter, än mindre den unga chauffören som håller i styret. Vill ungdomen köra hårt, finns det bättre tvåhjulingar & banor för sådant.
Regn gör sikten ännu sämre.

Säkert finns det mycket mera att ta upp men tror det här blir ett rätt så bra samtal. Vet att jag kanske låter som en gnällspik men den dagen man får samtalet från polisen att ditt barn varit med i en olycka, kanske man önskar att man handlat på annat sätt. Skulle aldrig förlåta mig själv om jag på något vis kunde ha förhindrat den.

Nämnde två fall ovan, två ungdomar som fått hjärtat i halsgropen på mig. Ikväll cyklade en pojke på en mörk cykel i mörka kläder. Han hade ingen hjälm, inga reflexer & såg honom inte förrän vi låg sida vid sida. För några veckor sedan när jag kom hem från träningen upptäckte jag plötsligt en moped med förare i backspegeln. Mopeden hade ingen fungerande belysning & jag antar att han hängde fast i min bil för att över huvudtaget se nånting, för att hitta hem. Vad som skulle ha hänt med ynglingen om jag hade varit tvungen att tvärnita, vill jag inte tänka på.

Vill man som vuxen inte använda hjälm eller reflexväst,
skydda åtminstone era barn ♡

3 kommentarer:

Anonym Pargasbo sa...

Jag håller med dig, har nyligen fyttat till Pargas och just avsaknaden av trafikvett gör att man ibland funderar varför inte folk bryr sig.

Exempel
När jag vart ut och cyklat har jag typ vart den enda föräldern som använt cykelhjälm. På barn är det som tur är lite vanligare med hjälm. Men varför kan inte vi föräldrar använda hjälm?

Hos oss är regeln den att skall man cykla så används hjälm, mörkt ute används lyse/reflex. Detta gäller även oss vuxna.

Förövrigt så är cykeln ett transportmedel och inte en leksak när man är ute i trafiken.

Är det inte dags att även vi vuxna börjar visa gott exempel?

PÅ STRANDBYUDD sa...

Använder cykelhjälm just för att visa barnen att man gör så. Idag finns det dessutom urtjusiga hjälmar på marknaden, man hittar säkert en som passar skallen & stilen. Fick en ny pink hjälm till födelsedagen i våras.
Diskuterade inlines med en läkarkollega för många år sedan. Hon undrade vad jag har för skydd & blev förvånad då jag aldrig nämnde hjälmen. Varför skydda knän, armbågar & handleder då det enda som INTE går att reparera är hjärnan?

Anonym sa...

Här hemma ansvarar jag för att man är korrekt påklädd när det ska cyklas. Det betyder att man knäpper på sig cykelhjälm och tar på sig reflexväst. Mannen gillar det inte, tonårsdottern gillar det inte. Men jag har förklarat att skydda sig i trafiken är inget man behöver vara rädd och generad över. Dom får bita ihop och gilla läget. Jag minns en gång när min man och jag skulle cykla ner till affären och handla. jag bad honom sätta på sig den nyinköpta cykelhjälmen och reflexvästen. Han, -Ja men det är ju bara fruntimmer som cyklar med sånt. Jag, -Ja men män är väl lika smarta som fruntimmer? Då knorrade han och satte på sig hjälmen. :)

Kram reflexmamman