måndag 8 februari 2016

Tandtrubbel

Har lite dåligt att vara. Av någon anledning har Fozzies tänder växt tokigt & känner förstås att det är mitt fel. Sneda tänder beror oftast på fel sorts föda men tycker att vi serverat marsvinen precis det som rekommenderas.

För några dagar sedan märkte vi att Fozzie mest låg i ett hörn av buren. Tyckte dessutom att han magrat en del & när jag lyfte honom på lilla köksvågen landade siffrorna på 100 gram mindre än i november. Tur att jag fört bok över svinens vikt, har läst nånstans att det är bra att följa upp deras vikt så att det inte blir för tjocka. Hade kanske hellre fått vara den vägen. Kollade genast munnen & förstod att problemet sitter där.

Eftersom marsvin kan dö om tarmen inte hålls i gång med käk, så ringde jag veterinären i morse. Tyvärr har veterinären i Pargas inte möjlighet att kolla baktänderna men hon fixade framtänderna. Vi ska nu se till att göda upp Fozzie igen & om inte han börjar äta normalt, så blir det besök till någon av smådjursklinkerna i Åbo-trakten. Undersökning av munhåla kräver sövning & svinet måste vara i relativt gott skick för att klara det.

Tack & lov verkar han piggare idag. Vikten har stigit med 10 gram sedan igår, så tipset på nätet om rivna grönsaker har gett resultat. Trots det känns det lite ruttet.

Inga kommentarer: